Co hýbe telekomunikacemi v ČR: digitální dividenda a cenové kalkulačky

7. březen 2012  | 

Francie oslavuje příchod revolučního operátora. Další země zavádějí nové technologie přístupu k vysokorychlostnímu internetu. Evropská komise rozhoduje o dalším snížení cen za roaming. A co nového lze v nejbližší době čekat na trhu v Česku?

Po nějaké době se zdá, že se telekomunikační trhy v České republice zase posunou o krok dál. Od nového roku je totiž účinná velká novela zákona o elektronických komunikacích, která vedle provedené implementace evropských předpisů slibuje přinést i aukci na volné kmitočty rádiového spektra. Tato aukce má být Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) vypsána do konce března tohoto roku.

To, že se uvolnila velká část rádiového spektra, kterou bude možné nově využít, je především zásluha digitalizace a přechodu z analogového na digitální zemské vysílání. V aukci budou nabízeny kmitočty, které umožní příchod nového mobilního operátora, a dále kmitočty, jenž bývají označovány jako tzv. digitální dividenda. Tyto kmitočty mají do budoucna umožnit příchod nových technologií přístupu k vysokorychlostnímu internetu.

V současné době je rozhodující především úloha ČTÚ, který posuzuje, zda umožní příchod nového operátora, nebo zda si uvolněné kmitočty mezi sebou rozeberou operátoři stávající. Rovněž bude důležité, jak proběhne aukce digitální dividendy. ČTÚ slibuje nastavení podmínek, aby do roku 2015 mělo alespoň 90 % obyvatel ČR přístup k sítím čtvrté generace.

Aktuální na telekomunikačních trzích je i zavedení takzvaných cenových kalkulaček - nástrojů, které mají sbírat a vyhodnocovat nabídky všech operátorů, a tím usnadnit koncovému uživateli výběr té nabídky, která bude nejlépe odpovídat jeho potřebám. Bohužel ČTÚ upustil od původního záměru, podle kterého měl provozovat cenovou kalkulačku sám. Namísto toho pouze akredituje jiné servery, které tuto službu nabízejí či budou nabízet.

Příště se blíže podíváme na chystanou aukci volných kmitočtů a s ní spojená očekávání, které si zaslouží samostatný článek.

Naše newslettery

×