Firmy obchodující se státem konečné vlastníky zatím odkrývat nebudou

5. březen 2012  | 

Ze vznikajícího zákona o zvýšení transparentnosti právnických osob bude zřejmě vyjmuta povinnost, aby firmy, které uzavírají smlouvy s veřejnými institucemi, musely odkrývat své konečné vlastníky.

Do návrhu zákona, jehož původní ambicí bylo „pouze“ zrušení listinných akcií na majitele (tzv. anonymních akcií), přibyly v průběhu minulých měsíců i povinnosti ohledně rozkrytí struktur faktických vlastníků, které by se týkaly všech obchodních společností, nejen akciových.

Nyní se však ministerstvo spravedlnosti přiklonilo k variantě, podle níž se návrh zákona přidrží původní koncepce. Důvodem má být podle nepotvrzených informací obava, že by debata nad tím, jak má odkrývání konečných vlastníků v praxi vypadat, projednávání nového zákona příliš zdržela. A zrušení anonymních akcií by se tím odložilo.

Anonymní akcie, které akciové společnosti neuloží do konce letošního roku do zvláštní bankovní úschovy, případně nerozhodnou o změně jejich podoby na zaknihované, změní automaticky od roku 2014 svou formu. Stanou se z nich „neanonymní“ akcie na jméno, a to včetně všech důsledků. Kdo stávající akcie společnosti nepředloží v šestiměsíční lhůtě, přijde o svá akcionářská práva.

Závazek zrušit anonymní akcie je dodatkem koaliční smlouvy současného vládního kabinetu z června loňského roku. Politici si od tohoto kroku slibují především omezení korupčního potenciálu při uzavírání smluv mezi soukromým a veřejným sektorem. Návrh zákona by se měl přibližně za několik týdnů dostat na program jednání vlády. Je ale možné, že během legislativního procesu, zejména v Parlamentu, ještě dozná změn.

Otázku povinného odkrývání konečných vlastníků (tzv. beneficial owners) u firem, které v určitém objemu obchodují se státem či uzavírají smlouvy s veřejnými institucemi, chce resort ministra Jiřího Pospíšila řešit samostatnou právní úpravou. Ustanovení o povinném rozkrývání vlastnické struktury obsahoval i návrh novely zákona o veřejných zakázkách. Ze znění, které na konci letošního ledna nakonec poslanci schválili, ale tato povinnost, s níž přišli senátoři, vypadla, a v konečném textu novely proto není. Senátní návrh původně požadoval, aby vlastnickou a subdodavatelskou strukturu zveřejňovaly ty firmy, které uspějí v tendrech, bez ohledu na výši získané odměny.

 

 

Naše newslettery

×