Trestní odpovědnost firem: Co konkrétně obnáší jednotlivé tresty?

15. únor 2012  |  Milan Šperl

V dalším díle seriálu k novému zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob se blíže podíváme na čtyři z osmi druhů trestů, které mohou firmy za protiprávní chování dostat. Tyto tresty bude možné uložit pouze firmám, u fyzických osob je trestní zákoník nezná.

Zrušení firmy

Jako lze v Česku lidem uložit výjimečný trest odnětí svobody, lze považovat trest zrušení korporace za nepochybně nejpřísnější trest, který hrozí firmě za nejzávažnější formu trestné činnosti. Tou nový zákon chápe činnost spočívající zcela, nebo převážně v páchání trestného činu nebo trestných činů (organizovaný zločin). Z povahy věci je vyloučeno tuto sankci uložit právnickým osobám zřízeným zákonem, jako je například Česká televize, Český rozhlas či veřejné vysoké školy a dále pak obcím nebo krajům.

Pokud by zrušení hrozilo bance, je soud povinen vyžádat si nejprve vyjádření České národní banky k možnostem a důsledkům uložení tohoto trestu. Důvod je zřejmý. Zákonodárce se v tomto případě snaží -  s ohledem na význam těchto subjektů - zamezit případným poruchám ve stabilitě finančního trhu. Obdobné platí i pro další právnické osoby, nad kterými vykonává Česká národní banka dohled (pojišťovny, penzijní a investiční fondy, zajišťovny apod.).

Ve chvíli, kdy odsuzující rozsudek soudu, kterým se ukládá trest zrušení právnické osoby, nabude právní moci, vstupuje firma do likvidace.

Uveřejnění rozsudku

Důvodem pro zavedení tohoto druhu trestu není snaha prohloubit zásadu veřejnosti v řízení před soudem, ale vzhledem k povaze a závažnosti trestného činu spíše poskytnutí informace veřejnosti, že firma spáchala delikt v oblasti, která se jí dotýká (životní prostředí, hospodářská kriminalita).

Firma, která je odsouzena k tomuto trestu, musí uveřejnit na své náklady odsuzující rozsudek (nebo jeho část) v soudem stanoveném veřejném sdělovacím prostředku (televize, tisk rozhlas, Obchodní věstník, internet). Pokud by snad firma uloženou povinnost nerespektovala, hrozí jí i opakovaná pořádková pokuta ve výši 500 tisíc korun.

Veřejné zakázky, koncesní řízení a dotace

Zákazem plnění veřejných zakázek, účasti v koncesním řízení nebo veřejné soutěži a zákazem přijímání dotací a subvencí bude možné postihnout společnosti, které se dopustily deliktu právě v těchto oblastech. Firmám, jimž byla jedna z těchto dvou sankcí uložena, je po dobu jednoho roku až dvaceti let zakázáno uzavírat smlouvy na plnění veřejných zakázek, účastnit se zadávacího řízení o veřejných zakázkách, koncesního řízení nebo veřejné soutěže podle zákona o veřejných zakázkách, respektive ucházet se o veškeré dotace, subvence, návratné finanční výpomoci, příspěvky nebo jakékoliv jiné veřejné podpory.

Naše newslettery

×