Jak popsat vůni aneb čichové známky v EU

9. leden 2012  | 

Přijde vám popis „vůně čerstvě posečené trávy“ srozumitelný, nebo básnicky abstraktní? A co takhle „vůně zralé jahody“? Tyto otázky musely řešit úřady a soudy v Evropské unii kvůli zápisu čichových ochranných známek. I když se před lety jedno odvážné řešení objevilo, obecným trendem je spíš konzervatismus a opatrnost.

Ochrannou známku Evropského společenství může tvořit jakékoliv označení, které je schopné grafického ztvárnění. A to za předpokladu, že je způsobilé rozlišit výrobky či služby podniků od výrobků nebo služeb jiných podniků. Oficiálním úředním orgánem pro ochranné známky Společenství (od roku 2003 také pro zapsané průmyslové vzory Evropského společenství) je Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu sídlící ve španělském Alicante (Úřad).

Podle příslušného nařízení mohou být ochrannou známkou Společenství i známky, které samy o sobě vizuálně vnímatelné nejsou. Dají se ale znázornit prostřednictvím čar, obrazců nebo znaků, pokud je toto vyjádření jasné, jednoznačné, přesné, úplné, snadno přístupné, srozumitelné, trvalé a objektivní. Grafické ztvárnění musí současně umožňovat, aby označení mohlo být přesně identifikováno s ohledem na řádné fungování systému zápisu ochranných známek Společenství.

Methylester kyseliny skořicové

 

Teoreticky zní vše přehledně a jasně. Problém ale nastává u takzvaných čichových známek, které se vztahují k vůním a parfémům. Ukázalo se totiž, že je extrémně složité je graficky znázornit, což jejich registraci brání.

Problémem už se zabýval i Evropský soudní dvůr (ESD). V jednom z případů byla v přihlášce čichová známka popsána následovně: "Je to čichová známka čisté chemické látky methylcinnamátu (tzn. methylester kyseliny skořicové), jejíž vzorec je C6H5-CH = CHCOOCH3. Vzorky této čichové známky lze získat v místních laboratořích uvedených ve zlatých stránkách Deutsche Telekom AG nebo např. u firmy E. Merck v Darmstadtu. Tato vůně je obvykle popisována jako balzámově ovocná s lehkým přídechem skořice." ESD konstatoval, že čichové známky jako takové nesplňují požadavek grafické znázornitelnosti, zejména co se týče vyjádření jejich jasnosti a přesnosti. A že se v podstatě jedná o pouhý popis takového označení. Proto ESD rozhodl, že čichovým známkám nemůže být poskytnuta známkoprávní ochrana a že chemický vzorec není možné považovat za dostatečné grafické znázornění.

Jaká je přesně jahoda?

Ke shodnému závěru dospěl ESD i v další kauze. Tehdy uvedl, že ochrannou známku Společenství nemůže tvořit označení čichové známky, které není vizuálně vnímatelné, ale pouze popsané slovy „vůně zralé jahody“ a doplněné barevným vyobrazením zralé jahody, jak tomu v daném případě bylo. Takový popis může podle ESD směřovat k několika odrůdám jahod, a tudíž k několika různým vůním. Není proto ani přesný ani jednoznačný. Vyobrazení jahody představuje pouze ovoce, které vydává různě vůně dle odrůdy, a netvoří tak grafické znázornění čichového označení.

Dosud bylo k  Úřadu podáno jen několik přihlášek k registraci čichové známky. V minulosti byla po úspěšném odvolacím řízení u odvolací komise Úřadu zapsána pouze jedna čichová známka, a to pro tenisové míčky pod označením „The smell of fresh cut grass“ („Vůně čerstvě posečené trávy“). Její platnost však již před téměř pěti lety zanikla a nebyla obnovena. Všechny následně podané přihlášky k registraci čichové známky byly zamítnuty. Proto je třeba uvedený případ považovat za výjimku, která se s největší pravděpodobností již nebude opakovat. Alespoň do doby, než se podaří najít uspokojivý způsob, jakým bude možné čichovou známku graficky znázornit.

Naše newslettery

×