Blýská se na časy poctivým obchodům a lepším cenám elektřiny a plynu?

5. leden 2012  | 

Evropská unie nedávno přijala velmi přísná pravidla pro obchodování s energií. Netransparentní dojednávání cen by mělo skončit. Nyní budou muset být všichni velkoobchodníci registrováni na úrovni Unie a evropskému regulátorovi budou povinni poskytovat kompletní údaje o sjednaných kontraktech.

Nařízení o integritě a transparentnosti trhu s energií (REMIT - Regulation on energy market integrity and transparency) je výsledkem několikaleté snahy zabránit manipulacím na trzích s energiemi, jimiž jsou podle Evropské komise ovlivňovány a uměle navyšovány velkoobchodní ceny, čímž jsou nejvíce poškozováni koncoví spotřebitelé. Přestože se tedy přijatá opatření vztahují pouze na velkoobchody, měla by se projevit především v příznivějších cenách pro podniky a domácnosti, vzešlých z transparentní a nezkreslené situace na trhu.

Ačkoliv konkrétní formy manipulací u velkoobchodů s energiemi jsou obecně známé (podle Evropské komise jde o prezentace falešných objednávek, záměrně nepravdivé informace o dostupnosti výrobních i přepravních kapacit či zneužívání důvěrných informací), dosud se nedařilo efektivně tyto manipulace potírat. Monitoring energetických trhů byl totiž prováděn na úrovni členských států, které však vzhledem k přeshraniční povaze většiny obchodů a silné propojenosti trhů neměly přístup ke všem nezbytným údajům, a tím ani možnost tyto praktiky postihnout. Nařízení REMIT nejen důrazně zakazuje jakoukoliv manipulaci s trhem i obchodování zasvěcených osob, ale zejména mění systém pro odhalování zneužití trhu a stanoví za ně sankce.

Nový evropský regulátor

Nyní bude monitorování trhů s energiemi včetně kontroly dodržování pravidel prováděno na úrovni EU. Evropský regulátor (Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů - ACER) bude sledovat veškeré obchody a dodávat orgánům členských států informace potřebné k šetření případů porušování nařízení. Bude rovněž koordinovat přeshraniční vyšetřování a poskytovat pomoc při vymáhání uložených pokut. Účastníci trhu budou povinni agentuře poskytovat záznamy o transakcích včetně příkazů k obchodování obsahujících ceny, množství, termíny plnění a další údaje.

Dále jim nařízení ukládá sdělovat informace týkající se kapacity a využití výrobních, skladovacích i přepravních zařízení. K dosažení transparentnosti trhu a zamezení získávání neoprávněných výhod by mělo významně přispět také povinné zveřejňování důvěrných informací, které jsou účastníkům trhu známy. Pravidla REMIT postihnou nejen obchody na komoditních trzích, ale i na trzích s deriváty. Na úrovni Evropské unie bude zprovozněn rejstřík všech obchodníků; kdo v něm nebude registrován, nebude moci uzavřít žádný obchod.

Nařízení REMIT vstoupilo v platnost 28. prosince minulého roku. Některá ustanovení však budou vyžadovat bližší upřesnění v prováděcích předpisech; to se týká zejména oznamování transakcí a informací o kapacitách zařízení. Tato povinnost proto nabude účinnosti 6 měsíců po vydání prováděcího předpisu. Vzhledem k přímé účinnosti nařízení nebude třeba jeho transpozice do českého právního řádu. Nicméně předpokládá se, že k řádnému fungování REMIT v České republice bude nezbytné přijmout určitá legislativní opatření, například stanovit pokuty za porušení jeho ustanovení. Ty by měly mimo jiné reflektovat škody, které takové porušení způsobí spotřebitelům.

Naše newslettery

×