Pojištění záruk při akvizicích

24. říjen 2011  | 

Při každé akvizici společnosti vzniká problém, jak rozdělit přijatelně rizika mezi kupujícího a prodávajícího. V poslední době je i v tuzemsku nabízeno pojištění, které může taková jednání ulehčit – pojištění prohlášení a záruk.

Každý, kdo se účastnil nějaké akvizice společnosti, dobře zná obtížnost jednání o rozsahu prohlášení a záruk prodávajícího za kvalitu prodávané společnosti a za skrytá rizika. Zvláště tehdy, když na sebe narazí partneři rozdílného typu, například kupující globální koncern se svými standardy a schvalovacími procedurami a fyzická osoba, která prodává svůj start up, který dokonale odborně zná, avšak není si jista, zda měla při budování nového podniku dost času na veškeré formality a administrativu.

V podobných situacích může být zajímavá informace, že na českém trhu pojistných produktů je nabízeno pojištění nároků z prohlášení a záruk při akvizicích. Tento produkt může pomoci prodávajícímu a kupujícímu pak snáze nalézt kompromis o rozsahu záruk za stav prodávané společnosti. Pojištěním lze také např. nahradit zádržné blokované na vázaném účtu.

Pojištění nároků z prohlášení a záruk bývá nabízeno kupujícímu i prodávajícímu. Z pojištění bývají obvykle vyloučeny nároky vyplývající z trestného činu, smluvní pokuty a především nároky z porušení, o nichž pojištěný věděl. Pojistná smlouva typicky stanoví okruh osob, jejichž vědomost o existenci porušení při uzavření transakce je rozhodující pro to, zda příslušné nároky jsou pojištěním kryty či nikoliv. Samozřejmostí také je, že při přípravě pojistné smlouvy klient spolupracuje s pojistitelem či pojišťovacím zprostředkovatelem, aby výsledný produkt co nejlépe reflektoval specifika dané transakce.

Naše newslettery

×