Daně na Kypru mají nová pravidla

19. říjen 2011  | 

Aby snížil vládní deficit, schválil nedávno kyperský parlament zvýšení daní jak pro právnické, tak i fyzické osoby. Kromě toho zavedl zcela nové odvodové povinností. Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co se ve státě ve východním Středomoří změnilo.

Kypr uplatňuje u daně z příjmů fyzických osob progresivní zdanění s pěti daňovými pásmy. Nově došlo ke zvýšení sazby daně pro roční příjmy nad 60 000 eur na 35 %. V současnosti mohou fyzické osoby, které na Kypru získají zaměstnání a stanou se kyperskými daňovými rezidenty, první tři roky využít položku odčitatelnou od základu daně. Základ daně si tyto osoby mohou snížit o 20 %, maximálně však o částku 8 543 eur. Kypr se také snaží přilákat vysoce kvalifikovanou pracovní sílu s nadprůměrnými příjmy. Proto země od příštího roku zavádí pro poplatníky s ročními příjmy převyšujícími 100 000 eur padesátiprocentní odpočet ze základu daně po dobu prvních pěti let.

Zvláštní daň na obranu

Součástí kyperského daňového systému je i takzvaná speciální daň na obranu (special defence contribution tax - SDC), které podléhají příjmy kyperských daňových rezidentů z dividend a úroků. V případě úroků došlo ke zvýšení sazby daně z 10 % na 15 %. Nemění se však snížená sazba daně ve výši 3 %, kterou se zdaňují podílové fondy a úroky přijaté fyzickými osobami s celkovými ročními příjmy, jenž nepřesahují 12 000 eur. U dividend dochází také ke zvýšení sazby této daně z původních 15 % na 17 %. Právnických osob se tyto změny téměř nedotknou, neboť úrokové příjmy jsou u nich ve většině případů součástí obecného základu daně z příjmů a přijaté dividendy jsou od SDC osvobozeny. Změny se dotknou úroků a dividend přijatých od data publikace novely v kyperském Úředním věstníku.

S účinností od letošního července jsou společnosti, které platí nájemné za nemovitost, povinny srážet z tohoto nájemného SDC. Výše srážky se vypočte jako 2,25 % z částky nájemného. Za srážku a odvod SDC je odpovědný nájemce.

Další daní, u níž došlo ke změně, je daň z nemovitostí. Této dani podléhají nemovitosti umístěné na Kypru, které jsou ve vlastnictví jak fyzických, tak i právnických osob. I u této daně je aplikována progresivní sazba daně, přičemž došlo ke snížení hranice hodnoty nemovitosti, která dani nepodléhá, na 120 000 eur. Naopak došlo ke zvýšení sazby daně. Ta bude od roku 2012 dosahovat od 0,4 % z hodnoty nemovitosti v rozmezí 120 000 eur až 170 000 eur až po 0,8 % pro hodnotu nemovitosti přesahujících 800 000 eur.

Poplatek rejstříku společností

Společnosti registrované na Kypru také musí od letošního roku odvádět rejstříku společností roční poplatek ve výši 350 eur. Od tohoto poplatku jsou osvobozeny společnosti, které přerušily svou činnost, stejně jako ty, které nevlastní žádná aktiva. Poplatek také nemusí platit společnosti usazené v části Kypru, která spadá pod správu Turecka. Poplatek za rok 2011 je splatný na konci roku, v dalších letech pak vždy ke konci června. V případě prodlení se zaplacením poplatku, které je delší než 5 měsíců, mohou být společnosti z rejstříku vyškrtnuty.

Letos bylo rovněž publikováno sdělení kyperského ministerstva financí, v němž byla pro daňové účely uvedena minimálně akceptovatelná výše úroků z půjček mezi spojenými osobami. Minimální akceptovatelná roční úroková marže tak činí v závislosti na výši půjčky 0,125 % až 0,35 %. V případě bezúročných půjček se zdanitelný příjem věřitele vypočte sazbou 0,35 % z jistiny bez ohledu na výši půjčky.

Naše newslettery

×