Žádáte o shovívavost? Nemluvte o tom

18. říjen 2011  | 

Poskytnout účastníkovi kartelu plnou ochranu před pokutami v rámci programu shovívavosti (leniency program) lze pouze za předpokladu jeho „plné, stálé a pohotové“ spolupráce s Evropskou komisí. Ta zahrnuje také mlčení o podání žádosti.

Tribunál EU rozsudkem z 9. září 2011 zamítl žalobu italské tabákové společnosti Deltafina, jíž se společnost domáhala zrušení rozhodnutí, přesněji řečeno snížení pokuty, kterou jí uložila Evropská komise. Pokuta ve výši 30 milionů eur byla společnosti Deltafina udělena za účast na kartelové dohodě.

Evropská komise rozhodla o udělení pokuty i přesto, že Deltafina původně jako první z účastníků kartelu požádala v únoru 2002 o ochranu před pokutami. Společnost zároveň začala s Evropskou komisí spolupracovat ve smyslu oznámení o spolupráci z roku 2002. Oznámení upravuje podmínky, za kterých mohou společnosti při dobrovolném informování Komise o existujícím kartelu uniknout sankcím.

Evropská komise se nakonec rozhodla ochranu před pokutami společnosti Deltafina neudělit. Důvodem bylo nesplnění podmínek stanovených pro poskytnutí této ochrany. Nesplnění dle Evropské komise spočívalo především v tom, že společnost Deltafina dva měsíce po podání žádosti a udělení ochrany před pokutami informovala o této skutečnosti ostatní účastníky kartelu. Deltafina tím ohrozila nerušené provedení šetření a prokázání protiprávního jednání účastníků kartelu.

Tribunál EU ve svém rozsudku konstatoval, že plnou, stálou a pohotovou spoluprací s Evropskou komisí, která je jednou z podmínek pro získání ochrany před pokutami, se rozumí i zachování mlčenlivosti žadatele o podání takové žádosti. Zvláště vůči ostatním účastníkům kartelu.

Naše newslettery

×