Odpovědnost provozovatelů internetových tržišť za prodej padělků

26. září 2011  |  Kateřina Slováčková

Provozovatel internetového tržiště, který podpoří prodej padělaného zboží jeho zařazením mezi své nejvýhodnější nabídky, může být shledán odpovědným za zneužití ochranných známek. A to i přesto, že dané zboží na internetové tržiště umístil některý z jeho uživatelů. Stejně může dopadnout i provozovatel, který nezabrání prodeji padělaného zboží ihned poté, co ho na existenci padělku upozorní zákazník nebo majitel ochranné známky. V červenci o tom rozhodnul Evropský soudní dvůr ve sporu společností L´Oréal proti eBay. Rozhodnutí soudu bude mít na internetová tržiště významný dopad.

Společnost eBay provozuje internetové tržiště, jehož prostřednictvím mohou lidé nabízet a nakupovat nejrůznější výrobky a služby. Společnost L´Oréal je majitelem celé řady ochranných známek s dobrým jménem. Dle společnosti L´Oréal společnost eBay porušila ochranné známky L´Oréalu tím, že uživatelům svého internetového tržiště poskytla aktivní spolupráci při propagaci padělaného zboží nebo zboží, které nebylo L´Oréalem určeno pro trh Evropské unie. Další pochybení společnosti eBay spatřoval L´Oréal v tom, že nevyvinula dostatečné úsilí k tomu, aby prodeji padělků na svém internetovém tržišti poté, co se o nich dozvěděla, urychleně zabránila.

V uvedeném rozhodnutí poskytnul Evropský soudní dvůr upřesnění ohledně odpovědnosti provozovatelů internetových tržišť obdobných eBay za porušování ochranných známek způsobené uživateli těchto tržišť.

Ačkoliv Evropský soudní dvůr dospěl k závěru, že posouzení odpovědnosti provozovatele internetového tržiště je věcí příslušného vnitrostátního soudu, poskytnul těmto soudům vodítka pro jejich rozhodování. Konstatoval, že pokud provozovatel internetového tržiště poskytuje dodatečné služby obdobné těm, jež nabízel eBay, nemůže se domáhat výjimky z odpovědnosti, kterou právo EU za určitých podmínek přiznává poskytovatelům on-line služeb, jako jsou provozovatelé internetových tržišť.

Výjimky se nemůže domáhat ani ten provozovatel, který po obdržení informace o protiprávnosti nabízeného zboží ihned nezastavil nabídku tohoto zboží na svém internetovém tržišti. Evropský soudní dvůr zároveň konstatoval, že vnitrostátní soudy mohou provozovateli internetového tržiště nařídit, aby se zdržel zneužívání práv duševního vlastnictví a aby přijal opatření, které by ho znemožnilo do budoucna (např. blokací aktivit příslušného uživatele apod.).

Očekává se, že toto rozhodnutí Evropského soudního dvora bude mít dalekosáhlé důsledky pro veškerá internetová tržiště, která umožňují nákup a prodej značkového zboží. Mnoho provozovatelů totiž nedisponuje efektivními nástroji pro ohlašování závadného zboží a stahování těchto nabídek. Ti budou pravděpodobně nuceni omezit doplňkové služby, které poskytují svým uživatelům (např. spolupráci při propagaci zboží).

Naše newslettery

×