Řízení bank a jejich finanční zdraví v hledáčku Evropské unie

6. říjen 2011  |  Jan Lasák

Tíže celosvětové finanční krize dopadla značnou silou i na evropské finanční instituce. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že ztráty evropských bank dosáhly v letech 2007 až 2010 téměř jednoho trilionu eur. To představuje osm procent hrubého domácího produktu Evropské unie. Evropská komise proto letos v červnu přijala legislativní balíček, který by měl zajistit bankám silnější štít proti další potenciální finanční krizi.

Taková ztráta na evropské banky dolehla mimo jiné  kvůli nedostatku likvidity ke krytí ztrát a také jako důsledek investic do tzv. toxických aktiv. Ta po propuknutí krize významně ztratila na své hodnotě. Jedním z problémů, které údajně stály za vznikem finanční krize, byla též politika odměňování ve finančních institucích. Na její nedostatky upozornila Evropská komise v červnu 2010 například v tzv. Zelené knize nazvané „Správa a řízení podniku ve finančních institucích a politika odměňování.“

I když některé členské státy následně zavedly určitá opatření, po značnou dobu chyběly závazné postupy na úrovni Evropské unie. Evropská komise se proto společně s Basilejským výborem pro bankovní dohled (BCBS) zaměřila na vytvoření uceleného legislativního rámce pro finanční instituce. Výsledkem je legislativní balíček přijatý Evropskou komisí 20. července 2011, který by měl mj. nahradit stávající evropskou úpravu přístupu k činnosti úvěrových institucí.

V připravované směrnici a nařízení v oblasti výkonu bankovní činnosti Evropská komise navrhla řadu opatření, která mají zajistit větší schopnost bank bránit se proti příští finanční krizi – například v podobě požadavku na vyšší základní kapitál, vytvoření tzv. kapitálového polštáře, zajištění dostatečné likvidity nebo dodržování maximální zadluženosti. Kromě toho Evropská komise hodlá více regulovat též řízení evropských bank, a to zejména s cílem zamezit přehnaně rizikovému jednání řídících osob.

Balíčkem opatření se nyní bude zabývat Evropský parlament a Rada. Předpokládá se, že nové nařízení by mělo být zavedeno do konce roku 2012. Všechna pravidla pak budou plně fungovat od roku 2019.

Naše newslettery

×