Jak nový zákon upravuje fondy kvalifikovaných investorů

11. září 2013  |  Ondřej Mikula

Vedle fondů kolektivního investování upravuje nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF) také druhou kategorii investičních fondů, tzv. fondů kvalifikovaných investorů. Tyto fondy budou určeny profesionálům, nebude tedy možné do nich běžně investovat. Co dalšího je charakterizuje?

Zrušený zákon o kolektivním investování upravoval speciální fondy kvalifikovaných investorů jako fondy podléhající méně přísným regulatorním požadavkům s ohledem na osoby investorů. Nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech, který nabyl účinnosti v srpnu letošního roku, již neupravuje fondy kvalifikovaných investorů jako subkategorii speciálních fondů, jako tomu bylo v zákoně o kolektivním investování. Fondy kvalifikovaných investorů představují druhou skupinu investičních fondů vedle fondů kolektivního investování určených veřejnosti, jež zákon rozděluje na standardní, jako ty které splňují požadavky příslušných předpisů práva EU, a fondy speciální, které tyto požadavky nesplňují. V terminologii používané směrnicemi EU jsou fondy kvalifikovaných investorů stejně jako speciální fondy kolektivního investování tzv. alternativními investičními fondy podle směrnice AIFMD.

Jak už název fondů kvalifikovaných investorů napovídá, jedná se o fondy, jenž jsou určeny investorům – profesionálům, nikoliv tzv. investorům retailovým. To znamená, že investovat do těchto fondů mohou jen vybrané, zvlášť vymezené subjekty.  Patří mezi ně především finanční instituce, jako jsou banky, pojišťovny, penzijní společnosti, a podobně. Kvalifikovaným investorem může nicméně být i osoba, která písemně prohlásí, že si je vědoma rizik spojených s investováním do fondů kvalifikovaných investorů, přičemž její investice odpovídá alespoň 125 000 eur.  V případě tzv. kvalifikovaných fondů rizikového kapitálu (EuVECA) a kvalifikovaných fondů sociálního podnikání (EuSEF), u kterých skupinu aprobovaných investorů určují příslušná nařízení EU, je tato částka nižší a odpovídá 100 000 eur.

Zúžení skupiny povolených investorů však neznamená, že by fondy kvalifikovaných investorů nemohly být veřejně nabízeny. Pod hrozbou správních sankcí je však při takovém nabízení třeba vždy upozornit na to, že investorem se může stát pouze kvalifikovaný investor.

Méně přísné požadavky, větší možnosti

Vzhledem k jejich určení je logické, že s ohledem na nižší potřebu ochrany investorů jsou fondy kvalifikovaných investorů vystaveny méně přísným regulatorním požadavkům než fondy kolektivního investování. Řada pravidel je stanovena pouze podpůrně a je tedy možné se od nich vlastní úpravou odchýlit. Na rozdíl od fondů kolektivního investování je možné do fondů kvalifikovaných investorů shromažďovat rovněž penězi ocenitelné věci (výjimkou je, má-li fond formu komanditní společnosti na investiční listy, kde vklady mohou být jen peněžité).

Rozšířené možnosti mají fondy kvalifikovaných investorů i co do přípustných právních forem. Tyto investiční fondy mohou mít právní formu podílového fondu, společnosti s ručením omezeným, družstva, evropské společnosti, svěřenského fondu, komanditní společnosti nebo akciové společnosti. V obou posledně zmíněných příkladech lze přitom využít rovněž nových modifikací – komanditní společnosti na investiční listy, resp. akciové společnosti s proměnným základním kapitálem (SICAV). Je však nutné opět upozornit, že tyto modifikace a právní formu svěřenského fondu bude možné použít až po účinnosti rekodifikace soukromého práva, tedy od 1. 1. 2014.

Naše newslettery

×