Podnikatelé, jste si vědomi svých nároků?

21. srpen 2013  |  Petra Mirovská

Dne 1. července 2013 nabyla účinnosti novela nařízení vlády, kterým se vedle zvýšení sazby úroku z prodlení stanoví minimální výše nákladů spojených s uplatňováním pohledávky mezi podnikateli. Ne všichni podnikatelé však tuto novelu zaznamenali.

Podle novelizované úpravy obchodního zákoníku účinné od 1. července 2013 má nově věřitel v případě prodlení dlužníka vedle úroku z prodlení nárok na úhradu minimální výše nákladů spojených s uplatněním své pohledávky. Rozsah a podmínky tohoto nároku stanoví novelizované nařízení vlády, kterým se doposud pouze stanovovala výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení podle občanského zákoníku

Je to fér?

Do tohoto vládního nařízení bylo vloženo nové ustanovení, podle kterého jde-li o závazkový vztah mezi podnikateli (nebo je-li obsahem vzájemného závazku mezi podnikatelem a veřejným zadavatelem dodat zboží nebo poskytnout službu za úplatu veřejnému zadavateli), činí minimální výše nákladů spojených s uplatněním každé pohledávky 1 200 Kč.

Nejprve je třeba zdůraznit, že dle přechodných ustanovení tato paušální náhrada nákladů spojených s uplatněním pohledávky náleží věřiteli pouze v případě, že k prodlení dlužníka s plněním závazku došlo po 1. červenci 2013. Současně je třeba konstatovat, že paušální náhrada nákladů za uplatnění jedné pohledávky v minimální výši 1 200 Kč se bude uplatňovat pouze ve vztazích mezi podnikateli, popřípadě mezi podnikateli a veřejnými zadavateli, a nebude tak dopadat na vztahy mezi nepodnikateli, kde bude situace složitější. Ale pěkně popořádku.

Podnikatelé si polepší

Dle definice obsažené v občanském zákoníku tvoří náklady spojené s uplatněním pohledávky její příslušenství. Tento druh příslušenství pohledávky bylo možno uplatňovat i před novelami obchodního zákoníku a uvedeného vládního nařízení. Bylo však nutné prokazovat nejenom výši nákladů vynaložených na uplatnění pohledávky, ale i účelnost takto vynaložených nákladů, popř. smluvní ujednání o jejich náhradě nebo jiné okolnosti.

Nyní nově platí, že nastane-li ve vztazích mezi podnikateli (popř. mezi podnikatelem a veřejným zadavatelem) prodlení dlužníka po 1. červenci 2013, jsou věřitelé ze zákona oprávněni nárokovat paušální náhradu nákladů spojených s uplatněním pohledávky v minimální výši 1 200 Kč. Pokud tedy věřitel zašle dlužníkovi výzvu k úhradě dluhu, nebo mu osobně upomínku doručí, popřípadě pohledávku u dlužníka jiným způsobem uplatní, bude bez dalšího oprávněn si tyto náklady až do částky 1 200 Kč k dlužné částce připočíst. Nárok na vyšší než minimální částku však bude věřitel povinen prokázat tak jako doposud. Toto důkazní břemeno bude přitom zatěžovat i vztahy mezi nepodnikateli.

Co přinese NOZ?

Počínaje 1. lednem 2014, tedy předpokládaným nabytím účinnosti nového občanského zákoníku, by nemělo dojít k zásadním změnám popsané právní úpravy. Nový občanský zákoník sice zruší jak stávající občanský zákoník, tak nařízení vlády, kterým se stanoví výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení podle občanského zákoníku a kterým se stanoví minimální výše nákladů spojených s uplatňováním pohledávky, nicméně se předpokládá nové vládní nařízení s obdobnou úpravou paušální odměny, neboť se jedná o odraz úpravy komunitární. Hlavním důvodem provedené změny totiž byla nová legislativa Evropské unie.

Naše newslettery

×