Netýká se vás náhodou nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech?

20. srpen 2013  |  Ondřej Mikula

Včera nabyl účinnosti nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech. Přináší podstatně širší dopad regulace, než tomu bylo u předcházejícího zákona o kolektivním investování. Víte tedy jistě, že nový zákon nedopadá právě na vás?

Spravujete majetek více než jednoho investora podle určené investiční strategie za účelem společného investování, ať už se jedná o korporátní investice, investice do nemovitostí, či do čehokoliv jiného? Pak možná právě na vás dopadá nový zákon o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF). Zatímco se totiž dosavadní zákon o kolektivním investování vztahoval povinně pouze na subjekty shromažďující majetek od veřejnosti, ZISIF toto kritérium opouští a v zásadě postačí, jedná-li se o společnost investující majetek shromážděný prostřednictvím vkladů svých několika málo společníků.

Regulaci se však v každém případě vyhnete, spadáte-li pod jednu z výjimek definovaných v úvodu zákona. Zákon se netýká koncernových společností, tedy společnosti, které shromažďují a investují majetek výlučně od investorů tvořících s nimi koncern. Vyjmuty mají být také třeba subjekty spravující rodinný majetek (tzv. family office vehicles) nebo subjekty shromažďující majetek výlučně za účelem financování určitého výzkumu, výroby nebo obchodu.

ZISIF s velkou pravděpodobností dopadne například na různé developerské společnosti, soukromé nadace, private equity či venture kapitálové firmy, jež řídí investice speciálně vytvořených fondů, zejména pro účely nákupu podílů v rychle se rozvíjejících Hi-tech společnostech. Ušetřeny nezůstanou ani zahraniční investiční struktury, sídlí-li správce nebo investor v ČR nebo jde-li o majetek ve svěřenském fondu řídícím se českým právem.

Povolení nebo zápis, jinak tvrdé sankce

Jestliže podléháte zákonu o investičních společnostech a investičních fondech, existují dvě možnosti. Spravujete-li majetek v hodnotě přesahující tzv. rozhodný limit, tedy částku ve výši 100 milionů eur (popřípadě 500 milionů eur, je-li tento majetek nabyt bez využití pákového efektu, za předpokladu, že jej není možné rozdělit mezi investory do 5 let od jeho shromáždění), můžete tak nadále činit jen pokud jste investiční společnost či samosprávný investiční fond disponující příslušným povolením ČNB. S tím je pak spojena řada povinností, od povinnosti vyhotovit statut investičního fondu, plnit kapitálové požadavky až po povinnost plnit další specifické informační povinnosti ve vztahu k ČNB a investorům.

Jste-li tzv. podlimitním správcem, tj. nepřesahuje-li majetek ve vašem spravovaném portfoliu rozhodný limit, pak povolení ČNB není třeba a vyhnete se i většině požadavků, které ZISIF předepisuje. Musíte však podat žádost o zápis do zvláštního seznamu vedeného ČNB a plnit některé vybrané informační povinnosti.

 Tyto povinnosti je dobré si pohlídat. Správa majetku bez zápisu v seznamu ČNB nebo bez předepsaného povolení totiž může v krajním případě skončit až zrušením správce - společnosti a uložením pokuty až do výše 10 000 000 Kč.

Naše newslettery

×