Energetické štítky: Ani zmírnění podmínek úlevu vlastníkům domů nepřinese

23. duben 2013  | 

Novela zákona o hospodaření energií zavedla vlastníkům bytů a domů novou povinnost: opatřit svou nemovitost průkazem energetické náročnosti budovy. Činí tak pod hrozbou nezanedbatelných sankcí. Přestože ministerstvo průmyslu a obchodu v posledních dnech avizovalo svůj záměr prosadit zmírnění uvedené povinnosti, nevyplatí se ji ani nadále ignorovat.

Povinnost zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy, tj. dokumentu, který obsahuje informace o množství energie nutné pro pokrytí potřeb spojených s užíváním budovy (tzn. vytápění, chlazení, větrání, úpravu vlhkosti vzduchu, přípravu teplé vody a osvětlení), stíhá

-  stavebníka, vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov,

-  vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek při prodeji nebo pronájmu budovy,

-  vlastníka bytové jednotky při prodeji nebo pronájmu bytové jednotky.

Průkaz energetické náročnosti budovy však není vyžadován u budov s plochou menší než 50 m2, u budov užívaných jako místa bohoslužeb a pro náboženské účely, u staveb pro rodinnou rekreaci, u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok.

Povinnost zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy však zákon u některých budov odkládá, a to jednak v závislosti na jejich velikosti a využití a dále s ohledem na zamýšlenou dispozici s nimi. Do této skupiny spadá mimo jiné povinnost předložit průkaz potenciálnímu nájemci při pronájmu bytové jednotky, resp. ucelené části budovy, která začne pro vlastníky jednotek platit teprve k 1. 1. 2016.

Vlastník bytové jednotky může za určitých podmínek průkaz nahradit předložením vyúčtování dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie za uplynulé 3 roky.

Průkazem to nekončí

Obstaráním průkazu ale povinnosti pro vlastníky bytů a domů nekončí. Při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov je třeba oznámit ministerstvu průmyslu a obchodu zpracování průkazu, u budovy užívané orgánem veřejné moci je nutné umístit průkaz v budově (přesně „na plochu vnější stěny budovy bezprostředně vedle veřejného vchodu do budovy nebo plochu svislé stěny ve vstupním prostoru uvnitř budovy navazující na tento vchod“) a v neposlední řadě je třeba předkládat na vyžádání průkazy ministerstvu nebo Státní energetické inspekci.

Další povinnosti následují při prodeji nebo pronájmu. V těchto případech je třeba předložit průkaz nebo jeho ověřenou kopii před uzavřením kupní či nájemní smlouvy možnému kupujícímu či nájemci a předat jim průkaz nebo jeho ověřenou kopii nejpozději při podpisu kupní či nájemní smlouvy. Stejně tak je podle novely nutné zveřejnit údaje obsažené v průkazu v informačních a reklamních materiálech.

Vlastníku budovy či jednotky, který nesplní povinnost zajistit zpracování průkazu a dále předložit či předat průkaz kupujícímu či nájemci, hrozí uložení sankce - pokuty, která může dosahovat až 200 000 Kč. Výstavba, prodej či pronájem domu či bytové jednotky bez průkazu energetické náročnosti se tak může jejich vlastníkům znatelně prodražit. Jste-li energetickým specialistou, hrozí Vám za zpracování neobjektivního, nepravdivého a neúplného průkazu pokuta až do výše 5 000 000 Kč.

Nejen pokutou může být ale „potrestán“ vlastník budovy. Přes avizované přísliby ministerstva o zmírnění dopadů novely zákona o hospodaření energií na vlastníky zejména rodinných domků, a to například nahrazením povinnosti zajistit zpracování průkazu předložením vyúčtování za energie za předešlé roky, je třeba mít na paměti, že dle platné právní úpravy má kupující budovy či jednotky na předložení a předání průkazu energetické náročnosti budovy nárok.

Naše newslettery

×