Kdy může plátce daně zastihnout nové ručení za DPH

17. leden 2013  |  Jan Černohouz

Od ledna tohoto roku je účinná novela zákona o DPH, která rozšiřuje okruh situací, v nichž se plátce může stát ručitelem za daň nezaplacenou dodavatelem z poskytnutého zdanitelného plnění. Daňová správa tím chce podle svého vyjádření omezit daňové úniky. Bohulibý záměr má však také svoji stinnou stránku. Ručení za cizí daň se může lehce dotknout plátců i v případě, že sami daně platí řádně a včas.

Bankovní účet

Podle novely se ručitelem může plátce DPH stát ve třech nových situacích. První z nich je případ, kdy plátce zaplatí zdanitelné plnění alespoň z části bezhotovostním převodem na jiný bankovní účet, než je účet dodavatele, který je správcem daně zveřejněn na internetu v registru plátců vedeným daňovou správou. Abych byl zcela přesný: ačkoli je tato právní úprava již několik dní účinná, budou se ustanovení týkající se ručení při zaslání na nesprávný bankovní účet aplikovat až od 1. dubna 2013. Tento den budou čísla bankovních účtů plátců souhlasících s jejich zveřejněním uvedena v registru plátců daně. Plátci daně jsou do konce letošního února povinni oznámit správci daně čísla veškerých svých bankovních účtů, které používají pro svoji ekonomickou činnost. A to včetně informace o tom, že souhlasí s jejich zveřejněním v registru plátců daně. Pokud tuto povinnost nesplní, bude správce daně mít za to, že plátce určil ke zveřejnění všechny účty, které uvedl při své registraci.

Nespolehlivý plátce

V druhém případě se ručitelem může nově stát také ten plátce, který přijme zdanitelné plnění od jiného plátce, o němž je v okamžiku uskutečnění plnění zveřejněna na internetu informace, že je tzv. nespolehlivým plátcem.

O tom, kdo je nespolehlivý, může podle novely rozhodnout správce daně. Tuto nálepku získá ten, kdo „závažným způsobem porušuje své povinnosti vztahující se ke správě daně“. Konkrétně Generální finanční ředitelství (GFŘ) uvádí, že půjde o situace, kdy řádná nebo dodatečná daňová povinnost na DPH je plátci stanovena správcem daně podle pomůcek v minimální výši 500 tisíc Kč, nebo správce daně vydá vůči plátci zajišťovací příkaz z důvodu zapojení do obchodů, u kterých existuje odůvodněná obava, že z nich nebude DPH uhrazena, a tento příkaz není uhrazen, anebo správce daně eviduje po dobu alespoň tří měsíců kumulativní nedoplatek na DPH ve výši minimálně 10 milionů Kč.

Správce daně by měl při rozhodování posoudit závažné porušení povinností vždy v kontextu konkrétního plátce. Zvážit by měl také své dosavadní zkušenosti s dotyčným plátcem a všechny důvody, které vedly k nesplnění povinností. Doufejme tedy, že správce daně bude skutečně brát v úvahu objektivní překážky typu zdravotních důvodů či prokazatelné druhotné platební neschopnosti.

Pokud po posouzení všech okolností usoudí správce daně, že daný plátce je nespolehlivý, vydá o tom rozhodnutí. Plátce se proti němu může ve zkrácené lhůtě patnácti dnů odvolat. Toto odvolání má odkladný účinek, což znamená, že pokud o něm není rozhodnuto, není plátce považován za nespolehlivého. Pozor však na to, že správce daně může ve výjimečných případech vyloučit odkladný účinek tohoto rozhodnutí.

Po uplynutí lhůty pro odvolání nebo v případě jeho neúspěchu bude plátce prohlášen za nespolehlivého. Tato skutečnost bude uvedena v registru plátců daně. GFŘ uvádí, že nebude k dispozici žádný ucelený seznam nespolehlivých plátců, ale informace bude zveřejněna v běžném registru plátců. Předpokládá se, že první nespolehliví plátci se začnou objevovat v registru v průběhu letošního února. Status „nespolehlivý“ bude mít plátce minimálně jeden rok, protože až po této době může požádat o vydání rozhodnutí, že nespolehlivým není. Ještě jeden důsledek bude zařazení do registru mít: povinné měsíční zdaňovací období, a to minimálně po tu dobu, po kterou bude plátce veden jako nespolehlivý.

Distributor pohonných hmot

Do třetice se ručitelem stává též takový plátce, který pořídí pohonné hmoty od distributora, který není v okamžiku plnění zveřejněn v internetovém registru Generálního ředitelství cel jako distributor pohonných hmot.  V této souvislosti je dobré upozornit na to, že distributory pohonných hmot nejsou pouze čerpací stanice. V příštím článku se zaměříme na možnosti, které plátci mají, aby riziko ručení buď zcela eliminovali, nebo alespoň omezili. Podíváme se také na problémy, které ručení za DPH nezaplacenou dodavatelem může přinést.

 

Naše newslettery

×