EURO 2012: Daním se nevyhnete ani na fotbalovém stadionu

19. červen 2012  | 

Plánujete podpořit české fotbalisty v dalších fázích Eura? Nebo vás zajímají i zápasy jiných týmů? Pokud ano, nejspíš se na dlouhou cestu do Polska nebo na Ukrajinu dostatečně vybavíte. Třeba slivovicí, cigaretami nebo doutníčky na oslavu dalších úspěchů. Nezapomeňte ale na daně a clo, ať nemáte zbytečné problémy.

V celé Evropské unii platí volný pohyb zboží, a tak vám při cestě do Polska nemůže vzniknout povinnost proclení. Jinak je tomu ale v případě spotřebních daní. Zde platí, že vybrané výrobky podléhají zdanění podle národních daňových zákonů konkrétního státu. To se prokazuje dokladem o zdanění, kde je výše daně vyčíslena. Doklad není vyžadován v případech, kdy fyzická osoba převáží zboží výhradně pro osobní spotřebu. Bude ale příslušník celní správy považovat 5 litrů kvalitní slivovice a 3 kartony cigaret za osobní potřebu? V rámci EU jsou limity pro osobní spotřebu, kdy není nutné zdanění prokazovat, poměrně velkorysé. S sebou si tak smíte vzít až 800 ks cigaret, 400 ks cigarillos, 200 ks doutníků nebo 1 kg tabáku ke kouření. Pro lihoviny jsou maximální limity nastaveny na 10 l konečných výrobků. U piva pak maximální objem na osobu činí 110 l a u vína 90 l (u šumivých vín 60 l). Chcete-li si i navzdory českým cenám pohonných hmot vzít rezervu, pak je povoleno pouze množství v nádrži vozidla a navíc v přenosných nádržích v max. objemu 20 l.

Pokud si chcete kromě fotbalových zážitků či suvenýrů z Ukrajiny dovézt také nějaký výrobek, vězte, že pro takový dovoz platí pravidla ještě přísnější. Ukrajina totiž není členem Evropské unie. Na dovoz zboží pocházející ze třetí země, které je poprvé dovezeno na území EU, se uvaluje dovozní clo. Přestože se na veškeré zboží neobchodní povahy určené k osobnímu užití a na drobné dary převážené v osobních zavazadlech až do výše 300 EUR na osobu clo neuvaluje, pro daňově účely platí pro vybrané výrobky množstevní dovozní limity.

U tabákových výrobků platí pro cigarety limit 200 ks, pro cigarillos 100 ks, pro doutníky 50 ks a pro tabák ke kouření 250 g. U všech druhů lihovin s obsahem alkoholu do 22 % je maximální limit stanoven na 1 l, u lihovin s obsahem alkoholu nad 22 % je tento limit o další litr zvýšen, tedy na 2 l. U tichého vína platí limit 4 l a u piva 16 l. Dále v případě pohonných hmot nepodléhají zdanění pohonné hmoty v nádrži vozidla a v přenosných nádržích v max. objemu 10 l. Při překročení těchto limitů vám vznikne povinnost zaplatit DPH a spotřební daň. Chcete-li potěšit manželku či přítelkyni a svou nepřítomnost jí vynahradit dárkem v podobě parfému či toaletní potřeby, potom limit pro osvobození od dovozního cla je stanoven u parfémů do 50 g a u toaletních vod na 0,25 l.

Opatrně s prášky na bolest hlavy

Po bujarých oslavách úspěšného zápasu nebo naopak po zapíjení prohry se vám pravděpodobně bude hodit nějaký ten prášek na bolest hlavy. Jistě je dobré mít tyto prášky u sebe, pozor ale, abyste kvůli nim neměli problémy. Cestující smějí převážet pouze takové množství léků, které slouží běžné osobní spotřebě.

Českým občanům jsou až do vzdálenosti 25 km od státní hranice k dispozici příslušníci Celní správy České republiky, a to zejména v termínech, kdy se budou konat utkání českého národního týmu. Příslušníci Celní správy budou občanům sloužit jako podpora k odstranění jazykové bariéry a k poskytnutí informací. Jsou rovněž oprávněni vyzvat danou osobu k prokázání totožnosti. V případě odmítnutí ji mohou rovněž zajistit a předat polské straně.

Naše newslettery

×