Už pracujete na zprávě o vztazích?

27. leden 2012  |  Petra Nováková

Všechny společnosti, které tvoří holding a nemají uzavřenu ovládací smlouvu, jsou povinny pravidelně zpracovávat zprávu o vztazích. Na zprávu za loňský rok mají už jen zhruba dva měsíce. Co vše by v ní mělo být? Krátký exkurz ukáže to nejdůležitější.

Obchodní zákoník  ji složitě a dlouze nazývá zprávou o vztazích mezi ovládající a ovládanou osobou a o vztazích mezi ovládanou osobou a ostatními osobami ovládanými stejnou ovládající osobou. Jde o zprávu, kterou musí zpracovat společnosti, které jsou podrobeny jednotnému řízení (koncern) a zároveň nemají uzavřenou ovládací smlouvu.

Je třeba tak učinit ve lhůtě 3 měsíců od skončení účetního období, tj. aktuálně do 31.3.2012. Zpráva se zveřejňuje jako součást výroční zprávy za uplynulý rok.

V úvodním části by měl statutární orgán vymezit, kterých společností se zpráva týká podle obchodního zákoníku. To znamená uvést akcionáře u a.s. či společníky u  s.r.o., jakož i další ovládané společnosti, jež jsou statutárnímu orgánu, jednajícímu s péčí řádného hospodáře,  známé.

Protiplnění, ceny obvyklé a lhůty splatnosti

V první části se uvedou přehledy uzavřených smluv a dodatků ke smlouvám v roce 2011 v rámci propojených osob. Dále by zpráva měla obsahovat komentář v tom smyslu, zda za poskytnutá plnění byla vždy v plném rozsahu poskytnuta protiplnění. Zpracovatel by měl také  posoudit, zda smlouvy byly uzavírány s cenami obvyklými v běžném obchodním styku a za běžných obchodních podmínek a zda platby byly realizovány dle dohodnutých lhůt splatnosti.

Pokud z posouzení bude vyplývat, že protiplnění poskytnuta nebyla, ceny nebyly v rámci běžného obchodního styku obvyklé nebo platby byly opožděné, je nutné doplnit odůvodnění, proč konkrétní smlouva v rámci běžného obchodního styku nebyla realizována. V komentáři se dále uvede, zda ze smluv, poskytnutých plnění a protiplnění uzavřených v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2011 mezi propojenými osobami vznikla společnosti nějaká újma.

Přehled nákupů a prodejů

Ve druhé části zprávy je třeba připravit přehled nákupů a prodejů realizovaných v roce 2011, vzniklý ze všech vztahů mezi propojenými osobami. Pozor: ze všech platných smluvních vztahů. To znamená i z těch, které vznikly před 1.1.2011, ale realizovaly se během loňského roku.

Zpráva by dále měla odkazovat na přílohu příslušné účetní závěrky, neboť v ní by měly být vykázány pohledávky a závazky mezi společností a propojenými osobami plynoucí  z uzavřených smluvních vztahů a ostatních plnění mezi dotčenými subjekty. Společnosti totiž v příloze účetní závěrky uvádí pohledávky, závazky, náklady a výnosy ve vztahu k propojeným společnostem ve skupině, pokud existují. Vyhláška mimo jiné stanoví, že účetní jednotka uvede v příloze účetní závěrky informace o transakcích, které uzavřela se spřízněnou stranou. Pokud jsou tyto transakce významné a nebyly uzavřeny za běžných tržních podmínek, účetní jednotka uvede výši těchto transakcí včetně povahy vztahu se spřízněnou stranou a ostatní informace o těchto transakcích, které jsou nezbytné k pochopení finanční situace účetní jednotky.

Pokud byly v dotčeném účetním období učiněny v zájmu propojených osob  jiné právní úkony nebo, opět v zájmu či na popud těchto osob,  přijata či uskutečněna jiná opatření, je nutno takovéto informace rovněž ve zprávě uvést (jejich výhody a nevýhody). Vznikla-li zpracovávající společnosti v důsledku těchto úkonů či opatření újma, musí společnost uvést, zda byla tato újma v účetním období uhrazena, anebo zda byla uzavřena smlouva o této úhradě.

Naše newslettery

×