Daňově štědré firmy mají „svůj“ úřad

25. leden 2012  | 

Česko má od začátku letošního roku nový finanční úřad. Nazývá se Specializovaný finanční úřad (SFÚ) a od ostatních se liší tím, že má celostátní působnost a bude spravovat jen ty daňové subjekty, které jsou z hlediska výběru daní významné.

Působnost SFÚ se řídí zákonem o územních finančních orgánech. Podle něho bude SFÚ spravovat vybrané subjekty, kterými jsou banky a pobočky zahraničních bank, pojišťovny a zajišťovny a podnikatelské právnické osoby s obratem přesahujícím 2 miliardy korun za zdaňovací období. Generální finanční ředitelství (GFŘ) také může rozhodnout v odůvodněných případech, že SFÚ bude spravovat i jiný subjekt než zákonem vyjmenovaný. Či naopak, že zákonem definovaný vybraný subjekt SFÚ podléhat nebude a bude jej nadále spravovat místně příslušný finanční úřad.

Dle uveřejněných informací bude GFŘ považovat za vybrané subjekty také všechna spořitelní a úvěrní družstva, pobočky zahraničních pojišťoven, pobočky zahraničních zajišťoven a členy skupiny dle zákona o DPH, pokud alespoň jeden z členů skupiny je vybraným subjektem podle zákona.

Všechny daně až na majetkové

SFÚ bude spravovat všechny daně vybraných subjektů vyjma majetkových daní (tj. daně z nemovitosti, daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí). Tyto daně budou nadále spravovat současně místně příslušné finanční úřady. Výjimkou budou i plátcovy pokladny vybraných subjektů, které nebudou spravovány SFÚ.

GFŘ již zaslalo vybraným subjektům dopis, ve kterém jim oznamuje, že jsou považovány za vybraný subjekt. Změna místní příslušnosti bude stanovena doposud místně příslušným finančním úřadem z úřední povinnosti. Tento finanční úřad vydá vybraným subjektům rozhodnutí, v němž bude uvedeno datum, k němuž přejde místní příslušnost k SFÚ. Tyto změny by měly probíhat v první polovině tohoto roku.

Sídlo SFÚ je v Praze 7, ale vzhledem k celostátnímu působení má své pobočky v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Plzni a Ústí nad Labem.

Dle vyjádření GFŘ by se měl SFÚ vyznačovat vysokou odborností, operativností a jednotou řízení. Vybrané subjekty budou v rámci SFÚ členěny dle sektoru podnikání a správa daní bude prováděna vždy specialisty SFÚ na daný sektor. Bude-li tomu opravdu tak, je tato změna logickým krokem ve vývoji správy daní a může být přínosem nejen pro stát, ale také pro vybrané subjekty. Otázkou však zůstává, zda se tento cíl podaří naplnit a zda budou pracovníci SFÚ opravdu fungovat tak, aby správa daní u zmíněných subjektů byla efektivnější a pro všechny přínosná.

Naše newslettery

×