Věřitel, dlužník a třetí ve hře

13. leden 2012  |  Barbora Musilová

Uzná-li dlužník svůj promlčený dluh, bude to mít nějaký vliv na promlčené zástavní právo, které dlužníkův závazek zajišťuje, ale které poskytl někdo jiný než dlužník? Na zajímavou otázku přinesl před časem odpověď Nejvyšší soud.

Český právní řád připouští, aby dlužník uznal i promlčený dluh. Stane se tak v případě, prohlásí-li dlužník písemně, že svůj dluh (závazek), určený co do důvodu a výše, zaplatí. Ve vztazích řídících se občanským zákoníkem je třeba, aby ten, kdo promlčený dluh uznal, o promlčení svého dluhu věděl. V obchodněprávních vztazích není povědomí dlužníka o promlčení nutné.

S uznáním závazku je spojen ten účinek, že ve vztahu k pohledávce věřitele začne běžet nová promlčecí doba. V ní se věřitel může domáhat uspokojení své pohledávky, aniž by dlužník mohl promlčení svého závazku namítat.  

Zástavní právo versus pohledávka

Složitější situace nastává, promlčí-li se pohledávka věřitele, která je zajištěna zástavním právem, přičemž zástavu poskytl někdo, kdo stojí mimo hlavní závazkový vztah. Třeba v situaci, kdy pohledávka banky na vrácení peněžních prostředků poskytnutých dlužníkovi na základě úvěrové smlouvy bude zajištěna zástavním právem k nemovitosti ve vlastnictví jiné osoby než dlužníka. Vlastník nemovitosti nebude v takovém případě účasten hlavního závazkového vztahu, tj. úvěrové smlouvy uzavřené mezi bankou a dlužníkem.

Obecně platí, že zástavní právo zřízené zástavní smlouvou se nepromlčí dříve než pohledávka tímto zástavním právem zajištěná. Došlo-li však již k promlčení zajištěné pohledávky, nebrání nic tomu, aby se zástavní právo uplynutím zákonem stanovené promlčecí doby rovněž promlčelo, nevyužil-li věřitel možnosti práva na uspokojení své zajištěné pohledávky ze zástavy, tzn. nevyužil-li věřitel možnosti uspokojit svou pohledávku z prostředků získaných z prodeje zástavy (například výše uvedené nemovitosti) poskytnuté osobou odlišnou od dlužníka.

Jako pro jiné zajišťovací instituty, i pro zástavní právo je typická jeho akcesorická povaha. To znamená, že zástavní právo je spjato s existencí zajištěné pohledávky. Vyvstává tudíž otázka, zda v případě, kdy dlužník uzná hlavní závazek (promlčenou zajištěnou pohledávku věřitele), nastanou účinky tohoto uznání i ve vztahu k jeho zajištění, tj. ve vztahu k promlčenému zástavnímu právu.

Uvedeným problémem se zabýval Nejvyšší soud. Dospěl k závěru, že „skutečnost, že osobní dlužník uzná vůči svému věřiteli co do důvodu a výše již promlčenou zajištěnou pohledávku, nemá bez dalšího za následek uznání promlčeného zástavního práva, které pohledávku zajišťuje“. Potvrdil tak závěr odvolacího soudu, který uvedl, že při promlčení zajištěné pohledávky i zástavního práva nevede následné uznání zajištěné (a promlčené) pohledávky k „oživení“ promlčeného zástavního práva.

Zástavní právo neoživne

Nejvyšší soud tím zásadně odmítl námitky dovolatele, který považoval zástavní právo za nepromlčitelné, a dále nesprávně vykládal princip akcesority zástavního práva tak, že účinky uznání zajištěného závazku vztáhl i na promlčené zástavní právo, které dle názoru dovolatele „oživlo“ společně s uznaným závazkem.

Podle konstantního rozhodování Nejvyššího soudu se zástavní právo jako právo majetkové promlčuje v tříleté promlčecí době, neboť na rozdíl od vlastnického práva není zástavní právo z promlčení vyloučeno. Promlčené zástavní právo však nezaniká a zajištění pohledávky trvá i nadále. Jeho vymahatelnost je však oslabena pro případ, že zástavce vznese námitku promlčení. Pokud jde o druhou z uplatněných námitek, pak z právní úpravy uznání závazku obsažené v obchodním zákoníku nevyplývá, že by uznání závazku mělo účinky i vůči jiné osobě, stojící mimo hlavní závazek, tj. například vůči zástavci.

Uznání hlavního závazku tudíž nemá žádné účinky, pokud jde o promlčené zástavní právo, jímž je uznaný závazek zajištěn. Na tomto nic nemění ani zmíněný princip akcesority. Věřitelům tedy nelze než doporučit, aby dbali svých práv a včas uplatňovali na dlužnících své pohledávky, neboť vymáhání uznaných pohledávek, byť zajištěných zástavním právem, může být s ohledem na rozhodnutí Nejvyššího soudu výrazně ztíženo.

Naše newslettery

×