Připravuje se manuál rejstříku movitých věcí

13. prosinec 2011  | 

Způsob, jak být v bezpečí, je nikdy se necítit bezpečně, říká jedno staré úsloví. Různé formy zajištění přirozeně tvoří součást lidských vztahů, především těch právních. Pokrok v této oblasti chystá i Komise OSN pro obchodní právo s příručkou na zřízení rejstříku movitých věcí.

Zajištění poskytuje věřitelům vyšší stupeň právní jistoty, že dlužník řádně a včas splní své závazky. Problém nastává, když o zajištění nevědí třetí osoby. Každému se asi vybaví případy z médií, kdy například nešťastný majitel nového auta zjistí, že je zatížené zástavním právem. Nic netušící kupující pak může lehce o své vozidlo přijít bez nároku na náhradu.

Informace o zajištění nemovitých věcí jednoduše nalezneme v katastru nemovitostí. Komise OSN pro obchodní právo (UNCITRAL) dnes navíc připravuje takzvanou příručku rejstříku zajišťovacích instrumentů (Security Rights Registry Guide). Ta má členským státům sloužit jako vzor, jak registr zřídit a provozovat. V České republice už podobný rejstřík zástav existuje. Vede jej Notářská komora ČR a evidují se v něm údaje například o zastavených věcech movitých a nemovitých, které se nezapisují do katastru nemovitostí.

Co, jak, kdy a proč registrovat

Až na specifické výjimky by měl rejstřík zahrnovat všechny zajišťovací transakce, a to bez ohledu na formu, druh zajišťovaného majetku, povahu zajišťovaného závazku nebo právní status zúčastněných stran. Prakticky si lze představit například registraci zástavního práva k drahému obrazu, případně k cennému jezdeckému koni.

Registrace zástavy bude sice nepovinná, ale věřitelé jí nepochybně rádi využijí, protože s jejím provedením bude garantována vymahatelnost zástavy vůči třetím osobám. Dobrovolnost registrace znamená, že registrace nebude podmínkou účinnosti příslušné zástavní smlouvy a bude možné provést ji kdykoli.

Rejstřík by měl být vedený příslušným ministerstvem daného státu a v elektronické podobě by měl být k dispozici nonstop. Vyhledávání by mělo být možné podle různých kritérií, například dle čísla majetku.

Registr vychází z ustálených pravidel mezinárodního práva. U hmotných věcí se má věc registrovat tam, kde se nachází (v případě, že bude na území více států, bude nezbytná vícenásobná registrace). Do rejstříku by mělo být možné zapsat i nehmotná práva, pokud má jejich držitel sídlo ve státě, který vede rejstřík.

Finální podoba v roce 2012

Příručka by měla být finalizována tento týden, kdy ve Vídni zasedá příslušná pracovní skupina UNCITRAL. Schválení finální podoby se očekává v příštím roce. Příručka bude nepochybně dobré vodítko pro rozvojové státy při zakládání rejstříků, zároveň může působit jako nástroj pro sjednocení pravidel u již založených registrů. Zajištění movitých věcí nepochybně získá větší transparentnost a posílí právní jistotu třetích osob.

Naše newslettery

×