Paragrafy na golfu: Jak správně zdanit výhru z amatérského turnaje

5. říjen 2012  |  Jan Černohouz

Golfové turnaje se staly oblíbenou příležitostí k setkání obchodních partnerů. Uspořádat alespoň jeden představuje pro mnoho společností téměř nutnost, stejně jako obstarat pro vítěze hodnotné ceny. Kdo by si rád neodvezl nějakou tu výhru? Jenže je nutné myslet i na daně.

Hodnota výher, kterými jsou golfisté odměňováni za své výkony, je velmi důležitá. A to ze dvou důvodů, které hned vysvětlím. Nejprve si připomeňme Pravidla amatérského statusu, celosvětově platných zásad pro hráče, kteří golf hrají jen pro radost.

Pravidla zakazují amatérským golfistům hrát golf o peněžní výhry, leda by se na počátku soutěže práva na získání výhry zřekli. Pokud jde o nepeněžní výhry, nesmí amatérský golfista přijmout výhru, která v peněžním vyjádření převýší částku 500 GBP, tedy zhruba 15 000 Kč. Toto omezení se přitom vztahuje na veškeré výhry nebo výherní poukazy, které golfista obdrží v každé jednotlivé soutěži nebo i v seriálu soutěží. Při porušení těchto podmínek může golfista přijít o svůj amatérský status.

Pokud však amatérský golfista získá výhru za zahrání hole-in-one v rámci normálního kola, nemusí se bez ohledu na hodnotu výhry porušení pravidel obávat. Od roku 2012 totiž došlo v tomto směru ke změkčení pravidel.

Číhající správce daně

Odebrání statusu amatérského golfisty však není jediná věc, kterou mohou pořadatelé golfových turnajů kvůli hodnotám výher řešit. Neměli by zapomínat ani na daňové aspekty výher. Výhra ze sportovní soutěže, která převyšuje 10 000 Kč, totiž podléhá na straně výherce dani z příjmů.

Daň z příjmů ve výši 15 % z hodnoty výhry je vybírána srážkou, a to zpravidla pořadatelem turnaje (může se však jednat i o jinou osobu, která výhru poskytuje). Srážka daně se provede z peněžní výhry ve výši 15 %, což znamená, že výherce obdrží pouze 85 % vyhrané částky.

Pokud je předávána věcná výhra, musí se pro výpočet srážkové daně nejprve určit její hodnota. Z ní se vypočte opět 15% daň. Tu pak pořadatel turnaje musí do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl povinen srážku daně provést nebo v němž poskytl nepeněžní výhru, odvést místně příslušnému správci daně. V případě, že pořadatel srážku daně vůbec neprovede nebo ji provede v nesprávné výši, bude na něm správcem daně vymáhána jako jeho dluh.

Z vlastní zkušenosti vím, že hodnota výher na některých turnajích a především na sériích golfových turnajů zcela bezpečně přesahuje hranici 10 000 Kč a mnohdy i zmíněných 15 000 Kč. V takových případech by si měli dát pořadatelé pozor nejen na to, aby neohrozili amatérský status golfistů, ale také na to, aby se nedostali do problémů z důvodu neodvedené srážkové daně.

Naše newslettery

×