Drobné novinky v živnostenském právu. Letos už popáté

28. červen 2012  |  Jaroslav Míkovec

Poslední červnový den vstoupí v účinnost další novela živnostenského zákona, letos již pátá. Těžko říct, kolik informací o neustálém proudu změn doráží k těm tisícům lidí bez administrativního aparátu, které se musí tímto pozoruhodným zákonem řídit. Zkusím popsat, čeho nového se tentokrát zase nadějí.

Jako úlevu lze chápat zrušení povinnosti označovat provozovnu identifikačním číslem; jedná se o jiné číslo než je identifikační číslo osoby (známé IČO), které musí být na provozovně i nadále. Odpadá však povinnost označovat provozovnu jedním číslem navíc.

Upravuje se také rutinní oznamování změn údajů o podnikatelích (včetně obchodních společností), které odděleně vyžadují vedle živnostenského zákona i různé speciální předpisy. Jde například o oznámení správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně, finančnímu úřadu nebo úřadu práce. Tyto oznamovací povinnosti bude možno plnit jedním oznámením změn u centrálního registračního místa, tj. živnostenského úřadu.

Fyzickým osobám nabízí zákon nově možnost zvolit si automatickou změnu místa podnikání při změně trvalého bydliště. V takovém případě nebude nutno hlásit odděleně změnu místa podnikání v případě změny bydliště. Ruší se ale možnost, aby souhlas s umístěním provozovny uděloval právnické osobě někdo jiný než vlastník nemovitosti. Nemůže tedy jít o osobu s jiným právem s nemovitostí disponovat, například o nájemce.

Drobné změny doznala úprava dobrovolného přerušení živnosti, jakož i pozastavení živnosti, což je jedna ze sankcí ukládaných za porušení předpisů.

Upravují se i kvalifikační požadavky na určité živnosti. U koncese na provádění trhacích a ohňostrojných prací se ruší věková hranice 21, resp. 24 let požadovaná nad rámec příslušných oprávnění dle zákona o hornické činnosti. Provozovateli péče o děti do 3 let věku v denním režimu pak mohou do budoucna být nejen nositelé kvalifikace pro všeobecnou sestru, zdravotnického asistenta, ošetřovatele, porodní asistentky, záchranáře nebo sociálního pracovníka, ale též osoby s kvalifikací pro povolání učitele mateřské školy.

Naše newslettery

×