Daňový režim kompenzačního bonusu,ošetřovného OSVČ a jiných finančních podpor obdržených v roce 2020

March 8, 2021  | 

Generální finanční ředitelství zveřejnilo daňový režim některých finančních podpor vyplacených fyzickým osobám v rámci nouzového stavu. Co je potřeba uvést v daňovém přiznání a co je naopak osvobozeno od daně z příjmů fyzických osob?

Pokud jste v roce 2020 čerpali finanční podporu v souvislosti s přijímanými opatřeními proti šíření nákazy koronavirem, na stránkách Finanční správy se dozvíte, které z těchto podpor je třeba uvést v daňovém přiznání a jestli tyto příjmy ovlivní uplatnění daňové slevy na manžela/manželku.

Generální finanční ředitelství uvádí, že v případě čerpání tzv. rouškovného, kompenzačního bonusu pro podnikatele, ošetřovného pro OSVČ či dotace z programu Antivirus pro OSVČ se zaměstnanci, jsou tyto příjmy osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob a neuvádí se do daňového přiznání za rok 2020. Naopak dotace čerpané v souvislosti s COVID-19, např. COVID-BUS, COVID-NÁJEMNÉ, COVID-GASTRO, aj., jsou zdanitelným příjmem a uvádí se v daňovém přiznání.

V případě, že zvažujete uplatnění daňové slevy na manžela/manželku, je třeba vzít v úvahu, že do limitu vlastních příjmů manžela/manželky 68 000 Kč se zahrnují příspěvky z kompenzačního bonusu, ošetřovné pro OSVČ, dotace čerpané v souvislosti s COVID-19 i příspěvky z programu Antivirus pro OSVČ se zaměstnanci.

Newsletters

×