Právní úprava SICAV dozná dalších změn. Po přepracování jsou vyhlídky slibné, doplnění lze však čekat ve Sněmovně

14. září 2015  |  Jan Šovar

Novelu zákona upravující akciové společnosti s proměnným základním kapitálem komentuje Jan Šovar, odborník advokátní kanceláře KŠB.

Právní úprava akciové společnosti s proměnným základním kapitálem (SICAV) dozná dalších změn. Novela z pera Ministerstva financí, která změny v oblasti fondového podnikání měla přinést, a o níž jsem psal na těchto stránkách v únoru letošního roku, však prošla zásadní proměnou. Legislativní rada vlády (LRV) předložený návrh předkladateli vrátila s požadavky na jeho zásadní přepracování. Výsledný návrh, který má projednat Poslanecká sněmovna, se tak od návrhu předloženého v lednu vládě naprosto liší. Sluší se doplnit, že návrhy LRV texty výrazně zlepšily. Finální podoba návrhu schválená Poslaneckou sněmovnou, je však zatím nejistá.

V čem mají základní změny u SICAVů spočívat?

Zcela opuštěn je nefunkční nápad existence SICAVu jako akciové společnosti bez základního kapitálu a zakladatelských akcií. SICAV bude mít nadále 2 složky základního kapitálu – proměnnou, představovanou fondovým kapitálem a krytou investičními akciemi, a fixní, kterou představují vklady vlastníků zakladatelských akcií.  Novela však u fixní složky, která se uvádí v obchodním rejstříku jako tzv. zapisovaný základní kapitál, odbourá požadavek na minimální výši 2 miliony korun. Ponovu bude stačit korunový kapitál. To umožní investičnímu fondu neblokovat zbytečně prostředky ve své neinvestiční části.

Odstraněna byla také původní zmatená řešení ohledně vzniku a fungování podfondů, a zavedení podfondů podílových fondů. Předně z návrhu vypadla myšlenka na povinné vytváření podfondů všemi SICAVy.  Zůstane tedy zachováno stávající pojetí. Návrh „pouze“ u SICAVu, který nevytváří podfondy, explicitně zakotví, že k uspokojení pohledávky věřitele nebo akcionáře za akciovou společností s proměnným základním kapitálem nevytvářející podfondy, která vznikla v souvislosti s její investiční činností, lze použít pouze majetek z této investiční činnosti. A současně, že ke splnění dluhu, který není dluhem z její investiční činnosti, nelze použít majetek z investiční činnosti. Tím bude ringfencing investiční a provozní části společnosti výrazně posílen. SICAV bez podfondů by měl materiálně fungovat jako s SICAV s podfondy.

Další doplnění na obzoru

Lze očekávat, že sněmovna návrh novely ještě změní. Z dostupných informací má přijít na řadu zejména doplnění definice kvalifikovaného investora (zavedení další skupiny přípustných investorů) a úprava zákona ve vazbě na unijní nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic (nového harmonizovaného „evropského produktu“ po vzoru UCITS). Otázkou zatím zůstává, jak bude takové doplnění vypadat. Neboť finální text zákona praxi může pomoci, ale také i její fungování ztížit. Tak uvidíme.

Naše newslettery

×