Nevyřešená otázka souběhu funkcí

21. září 2011  |  Ján Béreš

Poslanecká sněmovna projednává návrh, který má alespoň částečně vyřešit otázku souběhu funkce člena statutárního orgánu a manažera. Přijetí ustanovení o „pověření obchodním vedením“ by souběh funkcí pomohlo zlegalizovat.

Problematika souběhu funkcí je jednou z nejkontroverznějších aktuálních právních otázek. Nejvyšší soud ČR trvá na názoru, že není možné, aby člen statutárního orgánu obchodní společnosti byl současně k této společnosti v pracovním poměru (pokud nevykonává jiný druh práce). Obchodní zákoník ani zákoník práce přitom tento souběh samy o sobě nevylučují a v praxi k němu často docházelo.  V restriktivním duchu se k problematice souběhu nedávno postavil také Nejvyšší správní soud. Zjevně jedinou cestou, která může podnikatelům přinést větší právní jistotu, je změna zákona.

Určité naděje na překonání nepříznivého stavu je spojována s novelou obchodního zákoníku, kterou právě projednává Poslanecká sněmovna. Její původní návrh souběh funkcí vůbec neřešil. Ústavně právní výbor ovšem sněmovně předložil pozměňovací návrh, který obsahuje nové ustanovení § 66d s názvem „Pověření obchodním vedením“. Jeho přijetí by mohlo znamenat výslovné uvolnění zákazu souběhu funkcí.  Znění tohoto návrhu ale vyvolává řadu právně  technických otázek, které bude nutné před schválením vyřešit. Týkají se zejména formy, jakou bude ono „pověření“  udělováno.

Je zřejmé, že problematika souběhu zůstává dosud otevřená. V praxi se prozatím pracovní poměry uzavírané v rozporu s judikaturou hromadně neruší. Proto je legislativní řešení tohoto problému nezbytné. Jestli bude řešením zmíněný pozměňovací návrh, zatím ale není jisté.

Naše newslettery

×