Zákaz slev zhorší soutěžní prostředí v lékárenství

7. září 2011  |  Martina Parusová Zímová

Lékárny s největší pravděpodobností nebudou nadále smět vyplácet finanční částky za recept či používat různé slevové karty. Nová právní úprava právě čeká na podpis Prezidenta republiky poté, co Poslanecká sněmovna v rámci projednávání novely zákona o veřejném zdravotním pojištění přehlasovala zamítavé stanovisko Senátu. Nejvyšší správní soud a antimonopolní úřad přitom v minulosti takové omezení lékáren označily za protisoutěžní jednání.

Nová právní úprava zakazuje zdravotnickým zařízením v souvislosti s vydáváním léčivých přípravků na lékařský předpis a hrazených z veřejného zdravotního pojištění poskytovat, nabízet nebo slíbit při jejich výdeji peněžní či nepeněžní plnění, výhody nebo dary majetkové či nemajetkové povahy, a to i prostřednictvím třetích osob. Při opakovaném porušení zákazu by zdravotnické zařízení mohlo dostat až milionovou pokutu. Uvedená úprava má dopad na velmi častou praxi lékáren, a sice vyplácení finančních částek za recept či používání různých slevových karet.

K uvedené problematice se v minulosti již vyjádřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyšší správní soud. Ve svých rozhodnutích konstatovaly, že Česká lékárnická komora se dopustila nebezpečného a zakázaného protisoutěžního jednání, když se snažila přímo ovlivnit tvorbu ceny konkrétního zboží dodávaného lékárnami. Vydala totiž závazné stanovisko, kde označila poskytování slev u vydávaných léčiv na základě zákaznických slevových karet za neetické a odporující Profesnímu řádu České lékárnické komory. Obdobně ohodnotila také následné poskytnutí bonusu, naturálního plnění a obdobných nadstandardních výhod týkajících se léčiv.

Uvedená novela tak jde v zásadě proti dosavadní rozhodovací praxi.

Naše newslettery

×