Chystáte firemní web? Nepoužívejte na něm bez svolení cizí fotky nebo texty

14. září 2011  |  Hana Heroldová

Na co si dát pozor při tvorbě firemního webu? Zejména na respektování autorských práv k cizím fotkám a textům. Nezáleží přitom, zda byly fotky nebo texty původně v elektronické nebo tištěné podobě. Ke všem musíte mít svolení autora.

Základním grafickým kamenem snad každé webové stránky jsou dnes fotografie. I ty jsou ale autorským dílem. Obecně platí, že pro užití autorského díla (tedy i zveřejnění fotky na webu) musíte mít svolení autora, případně agentury či jiné osoby, které vykonávají tzv. autorova majetková práva k dílu. Takové svolení se uděluje smlouvou, označovanou obvykle jako licenční. Za právo k reprodukci se samozřejmě platí autorovi odměna.

Bez smlouvy se obejdete málokdy

V některých případech svolení není třeba, typicky u použití díla pro zpravodajské či reportážní účely. Firemní weby však obvykle nemají se zpravodajstvím nic společného, typicky se jedná o reklamní weby. Při použití cizího díla, ať už fotografie nebo textu, je nutno se vyvarovat jednání, které je označováno za nekalosoutěžní, např. napodobení cizích reklamních prostředků, parazitování nebo opěrná reklama.

Lze se však setkat i s případy, kdy sám autor nabízí, např. prostřednictvím internetu, využití svého díla neurčitému okruhu osob – tedy všem, kdo mají zájem. V takovém případě je uzavírání licenční smlouvy zjednodušeno a stačí autora o přijetí jeho nabídky uvědomit. Někdy dokonce podle obsahu návrhu autora nebo praxe zavedené mezi podnikatelem a autorem je licenční smlouva uzavřena již provedením určitého dohodnutého nebo autorem stanoveného úkonu, aniž by bylo potřeba o tom autora ještě uvědomit.

Situace je poněkud jiná, je-li fotografie podobiznou nějaké osoby, ať už známé nebo neznámé. Pak totiž dochází k souběhu ochrany autorských práv autora fotografie a osobnostních práv zobrazené osoby. V takovém případě potřebujete souhlas i příslušné osoby na fotografii. Výjimkou jsou zpravodajské účely.

Chcete-li uvést zdroj, je nejlépe se dohodnout s autorem nebo agenturou. Autor má právo rozhodnout o způsobu uvedení svého autorství. U zpravodajských účelů se typicky uvádí název agentury nebo vydavatele, z jehož databáze fotografii přebíráte.

Domluvit se lze s autorem nebo agenturou i po e-mailu. Obecně smlouva nemusí být písemná. Z e-mailové komunikace, která slouží jako důkaz o uzavření dohody o právu užít fotografii, musí být patrné, pro jaký účel a jakou formou bude konkrétní fotografie užita, na jakých webových stránkách, jaká je dohodnutá doba užití a sjednaná odměna, případně dohoda o tom, že autor (agentura) odměnu nepožaduje. Písemně musí být smlouva uzavřena, má li se jednat o výhradní užití.

Nerozhoduje přitom, zda fotografii nebo obrázek převezmete z cizího webu v elektronické podobě nebo naskenujete tištěné materiály. V principu vždy potřebujete licenci. 

Analogické povinnosti u psaných textů

U psaných textů (resp. literárních děl) platí obdobně zásady jako u reprodukce fotografických děl. Bez svolení autora je možno zveřejňovat část textu pouze na základě tzv. zákonné bezúplatné citační licence (např. při vědecké či odborné tvorbě) nebo ve zpravodajství a v informační činnosti či například pro potřeby tzv. knihovní, vzdělávací. O takový specifický účel užití však na podnikatelských webech obvykle nejde.

Pro použití autorského textu je třeba licenční oprávnění, tedy svolení autora. Zveřejnění celého textu jiného autora je možné vždy pouze se svolením autora. Jiná situace je u textů, které nejsou literárním dílem, nebo textů, které dílem jsou, ale jsou vyloučeny z ochrany. Hranice mezi tím, co je dílem a co již dílem není, případně tím, co je vyloučeno z ochrany, je velmi křehká.  Dílem obvykle nejsou zpravodajské informace, z ochrany jsou vyňaty například úřední texty.

Bez svolení autora je v rámci citační licence možno zveřejnit ve vlastním díle pouze výňatky z děl jiných autorů, případně lze citovat tzv. „drobná díla“.  Drobné dílo není nijak specificky definováno, obvykle se jedná např. o drobné zveřejněné básně, vtipy, rčení, atd. Drobné dílo může být zveřejněno pouze za účelem kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby. I takové užití však musí být v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem zveřejnění. Drobné dílo nelze použít samostatně, ale pouze jako součást jiného díla. Vždy musí být uvedeno, je-li to objektivně možné, jméno autora, název díla a pramen.

Naše newslettery

×