DPH: Opravy u poskytování skont a bonusů jsou povinné

11. květen 2011  |  Jan Černohouz

Od 1. dubna 2011, kdy nabyla účinnosti novela zákona o DPH, je při poskytování skont a bonusů ve vazbě na již uskutečněné zdanitelné plnění nově nutné provést opravu základu a výše daně. Povinnost provést opravu se vztahuje na dodavatele i odběratele.

V souvislosti se změnou pravidel pro provádění oprav základu daně a výše daně podle novely zákona o DPH panují nejasnosti ohledně tzv. bonusů a skont poskytovaných v rámci dodavatelsko-odběratelských obchodních vztahů. Oprava základu daně a výše daně při snížení základu daně po uskutečnění zdanitelného plnění byla přitom doposud nepovinná. Generální finanční ředitelství nedávno jasně potvrdilo, že nově je třeba v těchto případech opravu základu a výše daně provést.

Povinnost se vztahuje na dodavatele i odběratele. Dodavatel musí vystavit opravný daňový doklad, a to do 15 dnů ode dne, kdy zjistil, že oprava má být provedena. To platí za předpokladu, že byl u původního plnění povinen daňový doklad vystavit. V opačném případě provede pouze opravu v evidenci pro daňové účely, a to ve stejné lhůtě.

Týká-li se oprava více plnění, může plátce daně vystavit tzv. souhrnný doklad. V tomto souhrnném dokladu lze původní zdanitelné plnění vymezit jen rámcově (např. časovým obdobím, číselnou řadou původních daňových dokladů). Ale vždy tak, aby bylo možné určit vazby na původní zdanitelná plnění.

Rozdíly mezi původními a opravovanými skutečnostmi mohou být uvedeny souhrnně za všechna plnění, nicméně musí být uvedeny odděleně podle jednotlivých sazeb daně. Odběratel provede opravu k okamžiku, kdy se o okolnostech zakládajících povinnost provést opravu základu a výše daně dozvěděl, a tedy bez vazby na doručení opravného daňového dokladu. Opravný daňový doklad je ovšem nezbytný k prokázání provedené opravy.

Naše newslettery

×