Poslanecká sněmovna schválila senátní verzi daňového balíčku na rok 2021.

22. prosinec 2020  | 

Poslanecká sněmovna dnes, tj. 22. prosince 2020, schválila senátní pozměňovací návrhy k daňovému balíčku na rok 2021. Většinu návrhů Senát ponechal. Změny dostály pouze u základní slevy na poplatníka a omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů.

Poslanci dnes znovu hlasovali o znění daňového balíčku pro rok 2021. Mohli schválit buď senátní verzi, což bylo pravděpodobné, či původní sněmovní verzi. O původní sněmovní verzi schválené po třetím čtení jsme informovali zde. Nakonec byla schválena senátní verze, která přinesla oproti původnímu návrhu dvě změny:

1. Základní sleva na poplatníka

Poslanci původně přijali zvýšení základní slevy na poplatníka ze stávajících 24 840 Kč na částku 34 125 Kč. S tímto výrazným zvýšením základní slevy Senát nesouhlasil a navrhl zvýšit základní slevu na poplatníka na částku 27 840 Kč pro rok 2021 a poté na 30 840 Kč od roku 2022. Dnes tuto senátní úpravu schválili Poslanci.

2. Omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů a podílových listů

Omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů a podílových listů do výše 20 mil. Kč bylo Senátem úplně vypuštěno. Nadále tak budou platit stávající podmínky pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů při splnění časového testu.

Přijatý zákon byl dnes doručen prezidentovi k podepsání. Prezident se však již vyjádřil, že daňový balíček nepodepíše, ale ani jej nebude vetovat. To prakticky znamená, že se novela nestihne zveřejnit ve Sbírce zákonů do konce tohoto roku tak, aby nabyla účinnosti od 1. ledna 2021. Některé části daňového balíčku tak budou účinné pravděpodobně až od 1. února 2021.

Naše newslettery

×