Poslanecká sněmovna schválila tzv. sazbový balíček z dílny Ministerstva financí

18. listopad 2019  | 

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh zákona, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů (tzv. sazbový balíček). Svého cíle chce novela dosáhnout především zvýšením daní z tabákových výrobků a tvrdého alkoholu, hazardních daní či zdaněním korunových dluhopisů. Návrh počítá s účinností od 1. ledna 2020.

Součástí sazbového balíčku je například úprava sazeb daně z hazardních her, kterou platí provozovatelé těchto her či držitelé základního povolení. Konkrétně dojde k navýšení sazby u loterií, zatímco v případě ostatních druhů her zůstane sazba daně zachována. Vyšší zdanění hazardu se projeví také na straně samotných hráčů. Dani z příjmů ve výši 15 % budou nově podléhat čisté výhry z hazardu převyšující částku 1 milion Kč.

V případě spotřebních daní dojde ke zvýšení daně z lihu, cigaret, tabáku ke kouření, surového tabáku i zahřívaných tabákových výrobků (jako je např. IQOS).

Sazbový balíček obsahuje také zdanění tzv. korunových dluhopisů. Daň z úrokových příjmů plynoucích z dluhopisů s nízkou nominální hodnotou emitovaných před rokem 2013 byla nulová, a to především z toho důvodu, že se úroky u každého cenného papírů zaokrouhlovaly na celé koruny dolů. U dluhopisů vydaných po roce 2012 se již úrokový příjem nezaokrouhluje, ale zaokrouhluje se až výsledná daň na jednoho poplatníka. Nově bude tento způsob zaokrouhlování platit pro všechny dluhopisy bez ohledu na datum emise.

Sazbový balíček dále mění metodu tvorby technických rezerv, které zasáhnou především pojišťovací a zajišťovací sektor. Daňově uznatelné budou nově pouze technické rezervy stanovené ve výši dle metody evropské směrnice tzv. Solventnost II. s určitými úpravami, nikoli podle účetních předpisů.

Sazbový balíček nyní čeká na projednání v Senátu, který by jej měl projednat nejpozději do 8. prosince 2019.

Naše newslettery

×