Přechodné období pro starší vertikální dohody již uplynulo

27. červenec 2011  |  Martina Parusová Zímová

Na vertikální dohody mezi soutěžiteli, které potenciálně omezují soutěž a byly uzavřeny před 1. červnem 2010, se aplikuje nová bloková výjimka. Týká se dohod mezi výrobcem a distributorem, maloobchodníkem a velkoobchodníkem, franchisorem a franchisantem. Platí bez ohledu na právní formu podnikatele, tedy i pro podnikatele fyzické osoby. Letošním posledním květnem přitom skončilo přechodné období, v němž bylo třeba dohody podle nových pravidel upravit.

Bloková výjimka je plošná výjimka z obecného zákazu dohod, které by mohly narušit hospodářskou soutěž. Důvodem jejího zavedení jsou obecně výhody pro spotřebitele, které plynou z příslušných dohod mezi podnikateli a převažují nad riziky narušení hospodářské soutěže.

Dosud platilo, že určitá ujednání mezi soutěžiteli byla vyňata ze zákazu protisoutěžních dohod, pokud podíl dodavatele na relevantním trhu nepřekročil 30 %. Od 1. června 2010 však tuto prahovou hodnotu nesmí překročit ani odběratel.

V souvislosti s novým nařízením o blokových výjimkách byly přijaty i nové Pokyny k vertikálním omezením, které slouží jako určité výkladové pravidlo. Ty nově rozebírají i dvě velmi časté praktiky v oblasti distribuce prostřednictvím maloobchodních řetězců. Jedná se o category management a platby předem za přístup k distributorově síti. Category management označujeme dohody umožňující, aby dodavatel (zpravidla se bude jednat o dodavatele s významným postavením na trhu) zasahoval do marketingu ve vztahu k určité kategorii výrobků, které obchodní řetězec prodává, a tím ovlivňoval umístění nejen vlastních, ale i konkurenčních výrobků. Platby předem za přístup k distributorově síti jsou u nás známé především v podobě tzv. zalistovacích poplatků obchodních řetězců. Tato kategorie však zahrnuje i další praktiky, jako poplatky za udržení zboží v nabídce nebo za možnost účasti na reklamních akcích distributora.

Pokyny k vertikálním omezením za určitých podmínek připouštějí category management a platby předem za přístup do sítě, naproti tomu zákon o významné tržní síle platby předem za přístup do sítě nedovoluje. Avšak vzhledem k tomu, že Pokyny nejsou právně závazné, bude třeba dovozovat závazný názor až z rozhodovací praxe.

Výkladové Pokyny k výjimce se vyjadřují také k prodeji po internetu. Ten nesmí být nijak omezován – teritoriálně ani objemově. Výrobce nesmí mít jiné ceny pro distributory v „kamenných“ obchodech a jiné pro on-line obchody.

Naše newslettery

×